Alejandro Corrales (van de koffie El Placer) is een jonge en ambitieuze koffieboer. Hij is landbouwtechnicus en heeft de plantage van zijn vader (Don Tato) overgenomen. Hij beschikt over veel kennis van de agricultuur en zet deze in om te delen met andere koffieboeren. Hij is bezig om een associatie op te richten hiervoor. Ook zit hij in diverse politieke overleggen om het op te nemen voor de koffieboeren in Colombia. Zijn doel is om het land zo mogelijk nog beter achter te laten voor de volgende generaties. Hij is vanuit zijn achtergrond zeer milieubewust bezig met het verbouwen van koffie, heeft ook certificaten zoals Fair trade, Rainforest Alliance en UTZ. Belangrijk voor hem is om te weten dat de mensen die zijn koffie afnemen het ook belangrijk vinden dat hij op deze manier werkt. Dit geeft hem de extra stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. Alles in zijn bedrijf wijst op een goede organisatie. Zijn werknemers, plukkers zijn deels ondergebracht in woningen op de plantage. Iedere ochtend voor het werk worden bepaalde oefeningen gedaan zodat ze fysiek het werk goed kunnen blijven doen. Tenslotte moeten de mannen met 70 (!) en de vrouwen met 50 kg balen koffiebessen sjouwen. Alejandro wisselt de koffiestruiken af met bananenbomen voor de schaduw. Er staat behoorlijk wat onkruid tussen de struiken. Volgens Alejandro moet je weten welk onkruid er uit moet en wat beter kan blijven staan zodat de aarde niet teveel wegspoelt met alle gevolgen van dien. Restanten van de koffiebessen en andere plantaardige compost wordt tussen de struiken als mest gebruikt. Opvallend zijn ook de vele vlinders die hier te zien zijn. Na het bezoek aan de plantage worden we uitgenodigd om in het dorp te eten. Met z’n allen in één jeep rijden we naar het dorp; een paar mensen staand achterop en het zoontje boven op het dak. Onderweg pikken we nog een bekende op die aan de zijkant gaat hangen en een stukje meelift. In het dorp merk je dat Alejandro ook hier een belangrijke sociale taak heeft.
Deze koffieboer is een van de boeren waar we bij de start van Van Rossum’s Koffie koffiebonen ingekocht hebben. We bezochten hem eind 2013.
