Posted on 30 april 2017

Argote, een prachtige Colombiaanse koffie!

Sinds enkele weken hebben we de Argote op de molen, een bijzonder lekkere Colombaanse koffie. Lekker romig en zoet van smaak, met een chocolade-achtige afdronk.

De koffiebonen komen van een plantage van koffieboer Juan Pablo Lasso Argote.In oktober 2016 is Juan Pablo Argote enkele weken naar Nederland gekomen. Hij verbleef ook enkele dagen bij ons in Zutphen. Het was voor hem bijzonder om te zien met hoeveel passie en toewijding hier in Nederland koffie wordt gezet en op wat voor verschillende manieren dat gebeurt. Via de organisatie This Side Up kopen we de groene bonen rechtstreeks in bij deze boer. This side Up is een organisatie die koffieboeren helpt met het optimaliseren van de kwaliteit van de koffiebonen, onder meer door hen in contact te brengen met specialty coffee branders in Nederland. Verder hebben ze afgelopen jaren bijzondere projecten geïnitieerd. Onder andere het Field Barista Project in 2016. Enkele barista’s uit West-Europa gingen de Argote familie helpen met de koffie-oogst. Daarbij werd van beide kanten veel kennis uitgewisseld en hebben de barista’s letterlijk aan den lijve ervaren wat het inhoudt om handmatig koffiebessen te plukken en de loodzware juten zakken met geplukte bessen de berg af te dragen. Een mooie ervaring waar onze dochter aan heeft deelgenomen.

Een ander project is Cascara. Cascara is het gedroogde vruchtvlees van de koffiebes. Door experimenten met cascara te delen en zo meer aandacht en extra verkoop te krijgen kan de koffieboer aanzienlijk meer inkomsten krijgen, en wordt gebruik gemaakt van een bijproduct dat anders letterlijk zou worden gecomposteerd.

Wij hebben ons ook verdiept in dit product en verschillende cascaradrankjes op onze kaart gezet. Kom ze eens proberen of koop de cascara om thuis te experimenteren. De cascara wordt in zakjes van 80 gram verkocht. Het is een mooi en gezond product dat op veel manieren te gebruiken is.

 

Deel via Facebooktwittergoogle_plusmail