Posted on 26 januari 2017

Een nieuw koffieproduct: Cascara

Een koffiethee of theekoffie?

Met de introductie van Cascara, een volstrekt uniek en 100% biologisch product, op de menukaart tonen we aan geen doorsnee koffiezaak te zijn.

Cascara, wat is dat eigenlijk?

Cascara

Cascara is het gedroogde vruchtvlees van de koffiebes. Dit omhulsel van de koffieboon wordt op de plantages van de boon verwijderd en daarna hooguit als compost gebruikt. Maar, zorgvuldig gedroogd kun je er van alles mee doen, zoals een lekkere thee en andere drankjes mee maken of gemalen door taarten en dergelijke verwerken. De verkoop van Cascara geeft de koffieboer ook extra inkomsten, dus het mes snijdt aan twee kanten.

Cascara heeft een opwekkende werking maar bevat toch weinig cafeïne. (lees er hier meer over) Welke stof zo opwekkend werkt is (nog) niet bekend. Verder bevat dit product antioxidanten die zoals bekend goed zijn voor je lichaam.

In het grootste gedeelte van Nederland is Cascara nog onbekend maar wij brengen dit nu naar het oosten!

Na enkele weken van experimenteren en het maken van recepten is er een leuke variatie op de menukaart gekomen. Voorlopig staan er drie drankjes op de kaart: de Cascarathee, een Cascarathee met dadel en gember, en als dorstlesser een Cascarasiroop met ijsblokjes. De Cascara kan ook los gekocht worden om thuis te gebruiken.

cascara

In Afrikaanse landen wordt Cascara al heel lang gedronken als thee en nu ook steeds meer in Zuid-Amerika. Via This Side Up, een Amsterdams bedrijf dat de koffieboeren in verschillende delen van de wereld ondersteunt in het produceren van hoge kwaliteit koffiebonen, kwamen de Van Rossum’s in contact met Juan Pablo Argote, een koffieboer uit de regio Cali in Colombia.

Zijn koffiebonen – en daarmee ook de Cascara – worden biologisch geteeld. In oktober 2016 heeft hij Nederland bezocht om te leren hoe hij thuis in Colombia een nog betere koffie kan maken. Hij was verrast met hoeveel passie en variaties in Nederland met zijn product gewerkt wordt. Hij verbleef ook enkele dagen in Zutphen, waar de Van Rossums van hem hoorden hoe moeilijk het is om goede Cascara te maken.

Kom ook eens proeven!

juanpabloargote