We reizen naar Montebello. Een streek ten zuid-oosten van Medellin waar veel kleine boeren wonen. Het ligt op een hoogte van ca 2200 m

jhon2Naast een coöperatie in het dorp heeft Monica -die ons deze dag rondleidt- een eigen bedrijf dat van de diverse boeren de bonen inkoopt en exporteert. Bij haar krijgen alle boeren een zelfde prijs per kilo. Heeft een boer echter kwalitatief goede koffie dan wordt dat extra betaald in de vorm van medische verzekering of schoolopleiding voor kinderen. Zo hebben ze inmiddels al 12 kinderen een opleiding kunnen laten volgen.

We vragen Monica waarom boeren naar haar gaan in plaats van naar de coöperatie. Ze geeft aan dat zij snel zijn met de inname zodat men niet lang hoeft te wachten en ze betalen ook direct. Daarnaast nemen ze ook kleine hoeveelheden aan. Zo was er een oude vrouw die een pond bonen kwam brengen omdat ze geld nodig had…

Er wordt ook wel vooruit betaald als er zicht is op een doorlopende oogst. Er is ook een heel kritische selectie van de bonen om zo een goede kwaliteit te kunnen garanderen. (In het verleden heeft ze wel meer geleverd van wisselende kwaliteit maar dat ging dan naar grote ketens.)

jhon1Monica neemt ons mee naar de koffieboer Jhon Jairo Escobar. We moeten vanaf de weg ongeveer een half uur over een modderig pad steil naar beneden voordat we bij zijn huis zijn. Jhon Jairo woont daar met zijn vrouw Blanca en twee dochters. Zijn vader van wie hij de plantage (ca 10 ha) heeft voortgezet, is al een aantal jaren geleden overleden. Hij heeft zelf een stuk aan zijn huis aangebouwd. We zien dat sommige kieren met karton zijn gevuld. Het kost echter veel aan transport van de materialen. Alles moet vanaf de weg met een pakezel gebracht worden. Hij probeert al enige tijd een ‘weg’ aangelegd te krijgen zodat er ook wagens kunnen komen bij zijn huis maar helaas krijgt hij geen medewerking van de buurman over wiens grond de weg ook een stuk gaat. Jhon heeft een trieste uitdrukking op zijn gezicht. Zijn vrouw glimlacht bescheiden en ontvangt ons hartelijk met een glas vers mandarijnensap. Daarna duikt ze met haar dochters -die erg onder de indruk zijn van die grote buitenlanders- de keuken in. Hoewel er was afgesproken dat we er niet zouden lunchen krijgen we even later een heerlijke kom kippensoep gevuld met yucca en aardappel. Het brengt ons in een enigszins ongemakkelijke  situatie. Zij hebben niet veel en kunnen daar met het gezin een paar dagen van eten…

jhon3Jhon Jairo laat ons zien waar zijn bessen worden verwerkt, gewassen en gedroogd. Dat laatste gebeurt op het dak, maar ook in de ‘huiskamer’. Een ingenieus rolsysteem op het dak zorgt ervoor dat de koffie droog blijft als het gaat regenen. Dan trekt hij dit over de bonen heen. Hij neemt ons mee naar een deel van zijn plantage ( totaal 10 ha). Deze ligt behoorlijk steil en we moeten uitkijken waar we lopen op de modderige, ongelijke paadjes. Hij laat een deel van de struiken zien die door roest zijn aangetast. Er is nog tevergeefs geprobeerd door onderste takken te snoeien bovenaan nog bessen te krijgen.

Het plukseizoen  is bijna voorbij (november). Bessen aan sommige struiken zijn aangetast door brocca, de schrik van iedere koffieboer. Hij heeft geen plukkers meer. Doordat er weinig geoogst kan worden halen de plukkers te weinig op op een dag en kosten ze meer dan de bonen opleveren. Dus doet hij het nu alleen. Dat is eigenlijk teveel werk voor hem. Het werk op het land kan alleen overdag want tegen 6 uur is het weer donker, het hele jaar door.

Met gemengde gevoelens nemen we afscheid en geven als dank voor de gastvrijheid een Hollands souvenir wat erg gewaardeerd wordt. Op dat moment weten we al dat we hen willen helpen door hun koffie te gaan verkopen en mogelijk nog op een manier kunnen ondersteunen.

De koffie van Jhon Jairo hebben we tot medio november 2015 kunnen leveren. Omdat de laatste oogst onvoldoende van kwaliteit was is de Montebello momenteel niet leverbaar.

Deze koffieboer is een van de boeren waar we bij de start van Van Rossum’s Koffie koffiebonen ingekocht hebben. We bezochten hem eind 2013.