Update 2020

Eind februari kwam Juan Pablo voor een bezoek aan Nederland. Ondanks de Corona lockdown die er aan zat te komen heeft de Lennart (importeur) hem veel laten zien/proeven. Een bezoek aan Zutphen is toen geannuleerd en het Amsterdam Coffee Festival ging ook helaas niet door.

Update 2019

Ook dit jaar reisde Jelle naar Juan Pablo Argote √©n naar Ana Restrepo die binnnenkort een eigen pagina krijgt op onze site ūüėČ Voor nu even een link naar de (engelstalige) site van Jelle voor de laatste info.

Argote Coffee heeft een eigen website!

Update 2018

Jelle -onze zoon en koffiebrander- is naar Colombia afgereisd om de plantage van Juan Pablo te bezoeken. Over en weer is veel informatie uitgewisseld. Onder andere werd er een cupping georganiseerd voor de boeren uit de omgeving om ze kennis te laten maken met Ethiopische koffie (hadden ze nog nooit geproefd) en de koffie van Juan Pablo met verschillende fermentatietijden.
Ook kregen de plukkers een extra beloning voor het plukken en selecteren van de beste bessen. Een uitgebreid -engelstalig- verslag leest u hier.

__________________________

De koffiebonen komen van een plantage van koffieboer Juan Pablo Lasso Argote. In oktober 2016 is Juan Pablo Argote enkele weken naar Nederland gekomen. Hij verbleef ook enkele dagen bij ons in Zutphen. Het was voor hem bijzonder om te zien met hoeveel passie en toewijding hier in Nederland koffie wordt gezet en op wat voor verschillende manieren dat gebeurt. Via de organisatie This Side Up kopen we de groene bonen rechtstreeks in bij deze boer. This side Up is een organisatie die koffieboeren helpt met het optimaliseren van de kwaliteit van de koffiebonen, onder meer door hen in contact te brengen met specialty coffee branders in Nederland. Verder hebben ze afgelopen jaren bijzondere projecten ge√Įnitieerd. Onder andere het Field Barista Project in 2016 dat in juni 2017 is¬†herhaald! Enkele barista’s uit West-Europa gaan dan¬†de Argote familie helpen met de koffie-oogst. Daarbij wordt¬†van beide kanten veel kennis uitgewisseld en kunnen¬†de barista‚Äôs letterlijk aan den lijve ervaren wat het inhoudt om handmatig koffiebessen te plukken en de loodzware juten zakken met geplukte bessen de berg af te dragen. Een mooie ervaring waar onze dochter in 2016 aan heeft deelgenomen.¬†

Een ander project van Juan Pablo is Cascara. Cascara is het gedroogde vruchtvlees van de koffiebes. Door experimenten met cascara te delen en zo meer aandacht en extra verkoop te krijgen kan de koffieboer aanzienlijk meer inkomsten krijgen, en wordt gebruik gemaakt van een bijproduct dat anders letterlijk zou worden gecomposteerd.

Juan Pablo heeft voor onze zoon Jelle van Rossum (Shokunin) meegewerkt aan een experiment met diverse fermentatietijden van de koffie. Meer hierover kunt u lezen en proeven met een speciale tasting box. (inmiddels uitverkocht)

Hieronder een verslag (the chill bean) van het project van 2017: