Argote, een prachtige Colombiaanse koffie!

Een bijzonder lekkere Colombaanse koffie, lekker romig en zoet van smaak, met een chocolade-achtige afdronk, maar ook een fruitig begin.

De koffiebonen komen van een plantage van koffieboer Juan Pablo Lasso Argote. In oktober 2016 is Juan Pablo Argote enkele weken naar Nederland gekomen. Hij verbleef ook enkele dagen bij ons in Zutphen. Het was voor hem bijzonder om te zien met hoeveel passie en toewijding hier in Nederland koffie wordt gezet en op wat voor verschillende manieren dat gebeurt. Via de organisatie This Side Up kopen we de groene bonen rechtstreeks in bij deze boer. This side Up is een organisatie die koffieboeren helpt met het optimaliseren van de kwaliteit van de koffiebonen, onder meer door hen in contact te brengen met specialty coffee branders in Nederland. Verder hebben ze afgelopen jaren bijzondere projecten geïnitieerd. Onder andere het Field Barista Project in 2016 dat in juni 2017 is herhaald! Enkele barista’s uit West-Europa gaan dan de Argote familie helpen met de koffie-oogst. Daarbij wordt van beide kanten veel kennis uitgewisseld en kunnen de barista’s letterlijk aan den lijve ervaren wat het inhoudt om handmatig koffiebessen te plukken en de loodzware juten zakken met geplukte bessen de berg af te dragen. Een mooie ervaring waar onze dochter in 2016 aan heeft deelgenomen. (zie videoverslagen op youtube)

Een ander project van Juan Pablo is Cascara. Cascara is het gedroogde vruchtvlees van de koffiebes. Door experimenten met cascara te delen en zo meer aandacht en extra verkoop te krijgen kan de koffieboer aanzienlijk meer inkomsten krijgen, en wordt gebruik gemaakt van een bijproduct dat anders letterlijk zou worden gecomposteerd.

Wij hebben ons ook verdiept in dit product en verschillende cascaradrankjes op onze kaart gezet. Kom ze eens proberen of koop de cascara om thuis te experimenteren. De cascara wordt in zakjes van 80 gram verkocht. Het is een mooi en gezond product dat op veel manieren te gebruiken is.

Juan Pablo heeft voor onze zoon Jelle van Rossum (Stielman-Shokunin) meegewerkt aan een experiment met diverse fermentatietijden van de koffie. Meer hierover kunt u lezen en proeven met een speciale tasting box. (Beperkt leverbaar).
In 2018 zal een groot deel van de tijd deze koffie op de molen staan.

Hieronder een verslag (the chill bean) van het project van 2017:

Deel via Facebooktwittergoogle_plusmail