De eerste plantage die we bezoeken is van Luis Emilio Vélez. Plantage Cocondo. Vanaf de weg gaan we in jeeps over een zéér steile weg naar beneden waar de finca (boerderij) van Luis staat halverwege de berg en uitkijkt op het mooie groene dal waar de rivier Cauca doorheen stroomt. We worden hartelijk ontvangen door de hele familie en de ‘voorman’ met zijn gezin. Wat een gastvrijheid! Diverse soorten fruit (mandarijnen, bananen, sterappel, zapote), recht van het land, liggen klaar en de mandarijnen worden geperst (deze proeven we nog in zijn koffie terug!).

Luis heeft samen met zijn vrouw een huisartsenpraktijk en heeft daarnaast de koffieplantage. De oudste zoon (23 jr) is van jongs af aan ook al betrokken bij het hele koffieproductieproces,dat bij deze plantage zo milieuvriendelijk mogelijk is ingericht. Recycling gaat bij deze plantage heel ver. Bronwater dat uit de berghelling komt wordt opgevangen en gebruikt voor op de finca en voor de koffieplanten. De koffieplanten worden afgewisseld met bananenbomen en diverse soorten struiken en palmen voor de schaduw en de diversiteit. Luis heeft ook een aantal varkens waarvan de mest wordt ingekuild, en het gas dat hieruit vrijkomt wordt op de finca gebruikt voor het koken. De mest zelf wordt gebruikt op de plantage. Luis heeft de koffiestruiken zo kunnen telen dat deze een langere tijd bessen leveren. De verschillende stadia – dus van bloem tot rijpe bes – komen aan één plant voor waardoor er meerdere keren geoogst kan worden. De plukkers legen hun manden met koffiebessen in een buizenstelsel dat beneden in de finca uitmondt, waar de bessen verder verwerkt worden. Dat proces laat de voorman vol enthousiasme zien. Het uiteindelijke drogen gebeurt op grote tafels die als kassen overdekt zijn. Met thermometers en hygrometers wordt continue het klimaat in de gaten gehouden. Hij creëert zo een kwalitatief uitstekende koffieboon over en dat proef je.
Het is de enige biologisch gecertificeerde koffie uit de provincie Antioquia die gecertificeerd is.

Duurzaamheid door:

MILIEU
1. Op koffiefinca Cocondo géén gedoe met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.
2. Luis Emilio Vélez laat zijn koffie in een natuurlijke, schaduwrijke omgeving groeien.
3. De milieudienst van Antioquia heeft Luis gevraagd een volière te bouwen tussen zijn koffiestruiken voor enkele bedreigde vogelsoorten.
4. Koffiepulp, water, tropische vruchten: al het organische materiaal op finca Cocondo wordt hergebruikt
5. Cocondo is gecertificeerd.

SOCIAAL
1. Koffieplukkers krijgen van Luis 10 procent meer loon betaald dan gebruikelijk in de regio.
2. De mayordomo (opzichter) van koffiefinca Cocondo heeft een ruime eigen boerderij op het terrein van de koffiefinca.

Deze koffieboer is een van de boeren waar we bij de start van Van Rossum’s Koffie koffiebonen ingekocht hebben. We bezochten hem eind 2013.