Het moderne ouderwets

Aan klanten die bij ons een zak koffie kopen vragen we altijd welke zetmethode ze gebruiken. Steeds vaker horen we dan Tja, heel ouderwets opgieten met een blik van ik-durf-het-bijna-niet-te-zeggen. Ze zijn blij verrast als ze horen dat ze dan juist heel modern bezig zijn. Want, werd het handmatig opgieten lang gezien als iets dat je alleen nog bij je hoogbejaarde oma aantrof, tegenwoordig ben je hartstikke modern als je in de weer gaat met waterketel en papieren filter

Voor die koffieliefhebbers hier uitleg van deze zetmethode, die wij beschouwen als een doorontwikkelde versie van grootmoeders recept. Let wel, dit is een uitleg met bewezen resultaat maar geen geschreven wet! Mocht uw koffie thuis veel beter smaken als u tijdens het opschenken op één been staat en het Wilhelmus zingt, dan moet u dat vooral doen.

Hoe u ook koffie zet, de verhouding koffie : water is heel belangrijk. Voor filterzetmethodes geldt de vuistregel van 14 gram koffie per 200 ml water. 200 ml is ongeveer één mok. Bij veelvouden hiervan die verdeling aanhouden. Goed, we hebben de juiste hoeveelheid gemalen koffie en de juiste hoeveelheid heet water (niet kokend!), en de tekst van het Wilhelmus ligt op het keukenblad. Dan:

  1. Vouw het filter om langs de naden, stop dat in de filterhouder en maak het filter nat. Dat papier zuigt zich dan vast aan de wand van de filterhouder, én je vermijdt dat het eerste, sterkste koffie-extract in het papier trekt.
  2. Doe de gemalen koffie in dat filter, en giet wat heet water over de koffie. Genoeg om alles nat te maken. Er zit namelijk nog wat kooldioxide in de koffie dat er dan uit komt (je ziet bij verse koffie de gasbelletjes) – doe je dat niet dan is er minder ‘ruimte’ voor het water en krijg je onvoldoende smaakextractie. Laat de koffie 30 seconden wellen.
  3. Giet vervolgens rustig het water op, en probeer dat spiraalsgewijs te doen zodat je alle koffie in beweging houdt en de smaak goed wordt afgegeven. Dat doe je bij voorkeur in een paar stappen tot de gewenste hoeveelheid koffie is gezet. Niet al het water in één keer opschenken, want dan ontstaat er een soort verstopping onderin het filter, zakt het water er bijna niet meer door en wordt de koffie bitter.

Een paar minuten werk voor een heerlijke, ambachtelijk gezette koffie. En nu weer met beide benen op de grond.

Dit artikel verscheen eerder in het blad 50VitaalPlus.
Auteur: Frans van Rossum