Van een koude koffie thuiskomen

Dit keer vertel ik iets over een heel bijzondere koffiezetmethode: de Dutch coffee.

Door de vele Engelse spreekwoorden waarin de term Dutch voorkomt (going Dutch, a Dutch treat, double Dutch) zou je vermoeden dat Dutch coffee een koffie is die je door een ander laat betalen. Nee, dat is het niet: het is de naam van een zetmethode die naar zeggen de Hollanders in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie hebben ontwikkeld. Nu ben ikzelf vlak na die periode geboren en heb dat dus niet meegemaakt, maar het verhaal wil dat de varende Hollanders in die tijd natuurlijk geen open vuur mochten maken op hun houten schepen, en een methode hebben ontwikkeld om met koud water koffie te maken. Dat resulteerde in een koude koffie met veel aroma en smaak, die ook veel langer goed bleef en vooral lekker smaakte in de tropische temperaturen op hun reisdoel.

Hoe werkt het?

Dutch coffee is een zetmethode die zonder geschikte apparatuur lastig te maken is, en daarbij ook nog eens veel tijd vergt. In een soort kolvenconstructie wordt in de bovenste fles ijskoud water gegoten (wij maken dit met een 3:1 mengsel van ijsblokjes en water) dat via een kraantje met circa 1 druppel per 1,5 á 2 seconden op grofgemalen koffie in de tweede fles drupt. Door de lage temperatuur van het water kunnen de waterdruppels een maximale hoeveelheid smaak opnemen, waardoor je een heel complex koffie-extract krijgt. Nippend van een glaasje Dutch coffee ervaar je een rijk scala aan smaken, zonder zuren en bitters die je nog wel eens bij de reguliere methodes kunt tegenkomen. Erg lekker en heel verkwikkend – verkwikkend door de hoeveelheid cafeïne die door de lange extractie in dit drankje zit. Zonder het te proeven krijg je al gauw de dubbele hoeveelheid cafeïne binnen van een gewone filterkoffie.

Maar goed, je hebt dus wél speciale apparatuur nodig om dit te kunnen maken, en die is duur. Voor koffieliefhebbers die dit wel eens zelf zouden willen maken is er een alternatief: de cold brew. Je mengt dan een bepaalde hoeveelheid gemalen koffie bij koud water in een kan die je dan voor 12-24 uur afgesloten in een koelkast zet. Daarna kun je bijvoorbeeld door middel van een cafétière het mengsel filteren, en je houdt een min of meer vergelijkbaar drankje over. Ideaal voor tijdens een lange autorit of het lezen van een column.

Dit artikel verscheen eerder in het blad 50VitaalPlus. 
Auteur: Frans van Rossum