Voor (m)elk wat wils

Een echte wijnkenner en -liefhebber die een glaasje exclusieve rode wijn van een fameus chateau bestelt, de wijn verwachtingsvol in het glas laat walsen en van het bouquet geniet om er vervolgens een ijsblokje in te knikkeren, kan op weinig begrip en waardering rekenen. Pakweg 75% van de mensen die zichzelf een koffieliefhebber noemen bestelt een cappuccino of andere variant waarbij de koffie in een flinke hoeveelheid melk verdwijnt, zonder dat iemand met de ogen knippert.

Ik ga het hebben over melk.

Ikzelf stam uit halverwege de vorige eeuw, en zolang als ik me kan herinneren is het gebruikelijk om melk in de koffie te doen. Ongepasteuriseerde melk direct uit de koe, via het zwartgeblakerde melkpannetje in het kopje, mét dikke vel, of koffiemelk uit een cupje of flesje. Dat waren toen de opties. Gaandeweg kwamen daar magere melk, halfvolle melk (halflege melk, zegt de pessimist), volle melk, houdbare melk, of gecondenseerde melk bij. Allemaal afkomstig van koeien. Dat is snel aan het veranderen.

Naarmate het besef groeit dat het voor een koe absoluut niet leuk en gezond is om continu melk te produceren, neemt de belangstelling voor alternatieven toe. Tot pakweg twee jaar geleden was sojamelk het gangbare alternatief voor koeiemelk. Met soja als basis was het in ieder geval diervriendelijk, want er komt geen koe bij kijken. Met een relatief lage maximum temperatuur, minder mooi schuim en een wat zoetige smaak is het weliswaar niet altijd de favoriet van een barista, maar voor een lactose-intolerante koffiedrinker is het een uitkomst. Maar ja, voor sojaplantages moet het tropisch regenwoud wijken, en de verscheping van die soja is ook niet echt klimaatneutraal dus het geweten begon te knagen.

Het Zweedse bedrijf Oatly timmert inmiddels flink aan de weg met hun haverdrank. Gemaakt van, jawel, haver, is het niet afkomstig van een dier (met flinke CO2-uitstoot), bevat het geen soja, en zijn de grondstoffen lokaal verkrijgbaar. In een betrekkelijk korte tijd is dit product doorontwikkeld tot een smaakneutrale, goed schuimbare, lactosevrije en glutenarme ‘melk’. Het is nu al de nummer 2 in koffiebars, en sommigen steken hun nek al uit door het als enige melksoort aan te bieden. In Amerika is het niet aan te slepen.

Voor de consument is er dus steeds meer keuze op melkgebied. Géén melk in je koffie is trouwens ook een keuze…

Dit artikel verscheen eerder in het blad 50VitaalPlus. 
Auteur: Frans van Rossum